Funkcje2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Funkcje2

Post autor: leszek23 »

Zadanie2.
Zbadaj, czy funkcja f(x) =
{ x+4 dla x<=2
{-x+8 dla x>2
jest ciągła w punkcie x=2.

Bardzo proszę o rozwiązanie.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(f(x)= \begin{cases}\ \ \ x+4\ \ dla\ \ x \le 2\\-x+8\ \ dla\ \ x>2 \end{cases}\)
\(\Lim_{x\to 2^- }f(x)= \Lim_{x\to 2^- }x+4=6\)
\(\Lim_{x\to 2^+ }f(x)= \Lim_{x\to 2^+ }-x+8=6\)
wniosek: \(f\) jest ciągła w punkcie x=2.
ODPOWIEDZ