wielomian

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

wielomian

Post autor: ala1234 »

rozłóz wielomian na czynniki

a) \(x\)2 + 6x + 9

b) \(x\)3 + \(x\)2 - x - 1

c) \(x\)6 + \(3x\)5 - \(x\)3 - \(3x\)2
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\((x+3)^2\)

b)
\(x^2(x+1)-(x+1)=(x+1)(x^2-1)=(x+1)^2(x-1)\)

c)
\(x^2(x^4+3x^3-x-3)=x^2(x^3(x+3)-(x+3))=x^2(x+3)(x^3-1)=x^2(x+3)(x-1)(x^2+x+1)\)
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

Post autor: ala1234 »

dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ