wielomian

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

wielomian

Post autor: ala1234 »

wyznacz wartosci a i b dla ktorych wielomiany
W(x) = \(2x\)3 + 7x +a
P(x)= (x+1)(\(2x\)2 + bx - 12)

sa rowne.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(W(x)=2x^3+7x^2-7x+a\\P(x)=(x+1)(2x^2+bx-12)=2x^3+bx^2-12x+2x^2+bx-12=2x^3+(b+2)x^2+(b-12)x-12\\W(x)=P(x) \Leftrightarrow \begin{cases}b+2=7\\b-12=-7\\a=-12 \end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases}b=5\\a=-12 \end{cases}\)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, 15:20 przez irena, łącznie zmieniany 1 raz.
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

Post autor: ala1234 »

przepraszam...

w pierwszym dzialaniu powinno byc

W(X)= 2x3 + 7x2 - 7x + a
P jest juz dobrze
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Poprawię zaraz
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

Post autor: ala1234 »

dzieki
ODPOWIEDZ