Zadanie - brutto, netto, VAT

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Gr0m3k
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 12 mar 2018, 18:44
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Zadanie - brutto, netto, VAT

Post autor: Gr0m3k »

Cena brutto robota kuchennego (z podatkiem 23%) wynosi 610. Podatek został zwiększony o 7%. Jaka jest nowa cena brutto?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

644,72 ale podatek Vat nie może być wiekszy niż 23 % ")
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
YukiKitsune
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 mar 2018, 22:37
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Zadanie - brutto, netto, VAT

Post autor: YukiKitsune »

y = ? (Cena Brutto po zmianie podatku)
x (cena netto - bez podatku)

x - 100%
610 - 123%

x = 610 * 100% / 123% = 496,93


496,93 - 100%
y - 130%

y = 493,93 * 130% / 100% = 644,72
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Ceny też mają swoje jednostki, zakładając krajową walutę nowa cena wyniesie 644,72 .
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ