Zadanie z dynamiki fizyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ZBjcCCA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 10 mar 2018, 12:43

Zadanie z dynamiki fizyka

Post autor: ZBjcCCA »

Cześć. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Z góry dziekuje!

Kula armatnia wystrzelona pionowo w górę z prędkością początkową v0=720 km/h uderza w ziemię z
prędkością vk=150 m/s. Proszę obliczyć pracę sił tarcia w powietrzu.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Brakuje masy kuli
\(W= \frac{mv_0^2}{2}- \frac{mv_k^2}{2}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6269
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

kerajs pisze:Brakuje masy kuli
\(W= \frac{mv_0^2}{2}- \frac{mv_k^2}{2}\)
W przyjętej w fizyce metodologii ta praca będzie ujemna:

\(W= \Delta E_k = \frac{mv_k^2}{2}- \frac{mv_o^2}{2}\)

do jej obliczenia musisz znać masę kuli :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ZBjcCCA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 10 mar 2018, 12:43

Post autor: ZBjcCCA »

Nie ma podanej masy ;/
Jest tylko to co napisalem.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6269
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

No to nie dasz rady obliczyć pracy :(
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ