średnia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gonzo0604
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 mar 2018, 20:37
Płeć:

średnia

Post autor: gonzo0604 »

Witam mam pewien problem obliczeniowy i nie wiem jak to wyjaśnić:
Mamy trzy kwoty jakie muszę podzielić przez inne i wyliczyć średnią:

458,50 / 10 = 45,85
18052,00 / 351 = 51,43
9228,86 / 158 = 58,41

I teraz zaczynają się schody
Jeśli policzę sumę z pierwszych kwot
458,50+18052,00+9228,86= 27739,36
Podzielimy przez drugą sumę
10+351+158=519
Otrzymamy średnią: 53,45

Ale jeśli policzymy średnią z średnich wyjdzie inny wynik:
45,85+51,43+58,41=155,69
155,69/3=51,90
Czy ktoś mi to wytłumaczy?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a próbowałeś może już policzyć średnią średnich ze średniej ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ