Funkcja trygonometryczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
w_p
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 29 sty 2018, 14:51
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Funkcja trygonometryczna

Post autor: w_p »

Znajdź zbiór wartości funkcji: \(f(x)=\cos^2 x \cdot (1+\sin 2x)\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2965
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Musisz przebadać tę funkcję, czyli policzyć pochodną i znaleźć ekstrema. Wygodniej będzie robić to z postaci:
\(f(x)= \frac{1}{2}(\cos 2x+1)(\sin 2x+1)\)

Mi wyszło:
\(f(x)= \left\langle 0,\frac{3+2 \sqrt{2} }{4} \right\rangle\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

kerajs pisze:Musisz przebadać tę funkcję, czyli policzyć pochodną i znaleźć ekstrema. Wygodniej będzie robić to z postaci:
\(f(x)= \frac{1}{2}(\cos 2x+1)(\sin 2x+1)\)

Mi wyszło:
\(f(x)= \left\langle 0,\frac{3+2 \sqrt{2} }{4} \right\rangle\)
Dobre Ci wyszło :)
ScreenHunter_224.jpg
ScreenHunter_224.jpg (30.16 KiB) Przejrzano 1146 razy
ODPOWIEDZ