Dokonano pomiarów siły odśrodkowej w funkcji czasu t = 10 T (T okres obiegu po okręgu ):
Lp. T [s] F[N}
1 3,69 0,52
2 5,21 0,104
3 6,4 0,156
4 0,735 0,208
5 8,27 0,260
6 9,05 0,312
7 9,76 0,364
8 10,45 0,416
Metodą najmniejszych kwadratów oblicz wraz z niepewnością promień okręgu po którym poruszał się wózek. Masa wózka wynosi 500g. Niepewność względną
Pomiaru masy przyjąć 10 %.
metoda najmniejszych kwadratów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 26
- Rejestracja: 19 lis 2017, 14:07
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Na piechotę czy w Excelu
http://wl.ur.krakow.pl/zasoby/3/kmpl_Re ... iniowa.pdf
\(F = m (\frac{2 \pi }{T})^2r \So y = ax + b\)
y => F
x=> r
http://wl.ur.krakow.pl/zasoby/3/kmpl_Re ... iniowa.pdf
\(F = m (\frac{2 \pi }{T})^2r \So y = ax + b\)
y => F
x=> r
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
robi się
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
a ktoś mówił, że jest to zależność wprost proporcjonalna
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl