Energia kinetyczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kacper96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 20 lut 2018, 21:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Energia kinetyczna

Post autor: Kacper96 »

Spoczywająca kula rozpada się nagle na dwie części poruszające sie w przeciwnych kierunkach o masach 1/4m oraz 3/4m, jaki jest stosunek energii kinetycznej częsci większej do energii kinetycznej części mniejszej.

Dziękuję:)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2981
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1305 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\frac{m}{4}v_1= \frac{3m}{4}v_2 \So v_1=3v_2\\
\frac{E_{k2}}{E_{k1}}= \frac{ \frac{\frac{3m}{4}v_2^2}{2} }{ \frac{\frac{m}{4}v_1^2}{2} } = \frac{3v_2^2}{(3v_2)^2}= \frac{1}{3}\)
ODPOWIEDZ