narciarz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 758
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 269 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

narciarz

Post autor: kate84 »

Narciarz zjeżdża ”na krechę” ze zbocza o kącie nachylenia \(\alpha\). Jaką prędkość uzyska u podnóża stoku, jeżeli wystartował z wysokości h ? Współczynnik tarcia nart o podłoże wynosi μ. Pominąć opór powietrza.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2988
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1306 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(mgh= \frac{mv^2}{2}+T \cdot s\\
mgh= \frac{mv^2}{2}+\mu mg \cos \alpha \cdot \frac{h}{\sin \alpha } \\
v= \sqrt{2gh(1-\mu \ctg \alpha )}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6284
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1544 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a co to ta krecha ? :D
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2988
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1306 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Zjazd bez hamowania direttissimą zbocza.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6284
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1544 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Skoro bez hamowania to i bez tarcia :wink:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2988
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1306 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Bynajmniej.
Jadnak zanim będziemy o tym dyskutować, warto uzgodnić co znaczy słowo hamowanie .
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6284
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1544 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Ja już odpadam skoro autorka nie zabiera głosu w swojej sprawie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6284
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1544 razy
Płeć:

Re: narciarz

Post autor: korki_fizyka »

Przy okazji znalazłem co to znaczy zjeżdżać na "krechę": http://www.marilleva.freeski.travel/slownik-narciarski/
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6284
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1544 razy
Płeć:

Re: narciarz

Post autor: korki_fizyka »

https://vider.info/vid/+fnvv8ms
zjazd na krechę ok. 21:22 w noweli Andrzeja Munka "Con Bravura", która nie weszła w skład "Eroiki".
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ