Kąt dwuścienny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wojtekdudas
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 lut 2018, 21:50
Płeć:

Kąt dwuścienny

Post autor: wojtekdudas »

Pomocy! Cała klasa nie potrafi tego rozwiązać. Zadanie 14/121 Zbiór zadań Nowa Era 3:

Wyznacz sinus kąta nachylenia ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego do płaszczyzny podstawy, jeżeli kąt dwuścienny między sąsiednimi ścianami bocznymi ma miarę 2 \alpha

Odpowiedź: pierwiastek z 2 \cos \alpha
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_221.jpg
ScreenHunter_221.jpg (14.94 KiB) Przejrzano 3011 razy
Mamy policzyć
\(\sin \beta = \frac{H}{h}\)
Tymczasem:
\(\begin{cases} \frac{b}{h_1} =\cos \alpha\\ h_1l=ah \\bl=H \cdot \frac {a \sqrt{2}}{2} \end{cases}\)
wyznaczając z pierwszego \(b\), a z drugiego \(l\) i wstawiając do trzeciego otrzymujemy \(\frac{H}{h}=\sqrt{2}\cos \alpha\)
ODPOWIEDZ