Rzut pionowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dominika166
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 14 lis 2017, 20:06
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Rzut pionowy

Post autor: Dominika166 »

Z helikoptera wznoszącego się pionowo ze stałą szybkością 4m/s, na wysokości 200 m wyrzucono do góry przedmiot z szybkością 10m/s (względem helikoptera). Po jakim czasie i na jakiej wysokości (od powierzchni Ziemi) nastąpi spotkanie helikoptera z wyrzuconym przedmiotem oraz jaką szybkość będzie miał ten przedmiot względem helikoptera i względem ziemi?

http://i68.tinypic.com/21otsm1.jpg To jest dobrze zaczęte? Jak nie, to co jest źle?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

R-nie jest skalarne więc bez strzałek nad wektorami za to przy wartościach piszemy znaki zgodnie z przyjętym zwrotem osi OY czyli minus przed g.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Dominika166
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 14 lis 2017, 20:06
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: Dominika166 »

Gdzie? bo w obliczeniach mam minus przed g, i jakie R? :shock:
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(y_1(t) = 200 + (4 + 10)t - \frac{gt^2}{2}\)
\(y_2(t) = 4t\)
\(y_1 = y_2\)
masz źle podstawioną wysokość początkową
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Dominika166
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 14 lis 2017, 20:06
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: Dominika166 »

a czemu w y2 nie ma uwzględnionego przyciągania ziemskiego?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

Dominika166 pisze:a czemu w y2 nie ma uwzględnionego przyciągania ziemskiego?
bo jest to ruch jednostajny.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ