kule w urnie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inter
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 173
Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

kule w urnie

Post autor: inter »

Urna zawiera n kul wśród których są tylko kule białe i czarne. Dokładamy do nich biała kulę a
następnie losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Chyba brakuje jakiejś danej.
inter
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 173
Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: inter »

radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No to rzeczywiście brakuje informacji , że początkowa liczba kul białych i czarnych jest jednakowa. W takim wypadku ta odpowiedź jest dobra. Ale jeśli powiemy ,że początkowa liczba kul czarnych jest dwa razy większa niż liczba kul białych, to już nie.
Bo
\(\frac{n+2}{2(n+1)} = \frac{ \frac{n+2}{2} }{n+1}= \frac{ \frac{n}{2}+1 }{n+1} \neq \frac{ \frac{n}{3}+1 }{n+1}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Jeśli początkowe rozkłady kul w urnie (a jest ich n+1) są jednakowo prawdopodobne to:
\(P(biala)= \frac{1}{n+1} \cdot \frac{1}{n+1}+ \frac{1}{n+1} \cdot \frac{2}{n+1}+ ...+\frac{1}{n+1} \cdot \frac{n+1}{n+1}=
\frac{1}{n+1} \cdot \frac{ \frac{(n+2)(n+1)}{2} }{n+1}=\frac{n+2}{2(n+1)}\)
ODPOWIEDZ