Wyznacz zbiór wartości funkcji f i oblicz, dla których argumentów ta funkcja przyjmuje wartość 1
\(f(x) = \cos x - √3 \sin x\)
Wyznacz zbiór wartości i oblicz
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz zbiór wartości i oblicz
\(f(x) = \cos x - √3 \sin x=2( \frac{1}{2} \cos x - \frac{ √3}{2} \sin x)=2( \cos \frac{ \pi }{3} \cos x - \sin \frac{ \pi }{3} \sin x)=2 \cos (x+\frac{ \pi }{3})\)
\(f(x) \in \left\langle -2,2\right\rangle\)
Równanie
\(2 \cos (x+\frac{ \pi }{3}) =1\)
potrafisz rozwiązać.
\(f(x) \in \left\langle -2,2\right\rangle\)
Równanie
\(2 \cos (x+\frac{ \pi }{3}) =1\)
potrafisz rozwiązać.