Trójkąty podobne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inka_pl
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 13 sty 2010, 22:23
Podziękowania: 289 razy

Trójkąty podobne

Post autor: inka_pl »

w trójkącie ABC boki maja dlugość AB=2 \(\frac{1}{3}\) cm , BC=3 cm, AC= 4 \(\frac{1}{3}\) cm.Obwód trojkąta A1B1C1,podobnego do trojkąta ABC jest równy 59 cm.Oblicz dlugosci bokow trojkata A1B1C1

Jak to zrobić?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Oznacz: O- obwód trójkąta ABC, \(O_1\)- obwód trójkąta \(A_1B_1C_1\)
\(O=9\frac{2}{3},\ O_1=59\)

\(|A_1B_1|=\frac{O_1}{O}|AB|\\|A_1C_1|=\frac{O_1}{O}|AC|\\|B_1C_1|=\frac{O_1}{O}|BC|\)
ODPOWIEDZ