Styczna do funkcji i równania stycznych prostopadłych.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Enio
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 21 lut 2018, 19:09
Podziękowania: 1 raz

Styczna do funkcji i równania stycznych prostopadłych.

Post autor: Enio »

1. Wyznacz wszystkie całkowite wartości parametru m, dla których prosta y=−5x+8 jest styczna do wykresu funkcji f określonej
wzorem f(x)= x^3 − 3x^2 + mx + 7 .

2. Wyznacz równanie wszystkich stycznych do wykresu funkcji f określonej wzorem f(x)= 2x^3 + 5x^2 + 3x + 1 które są prostopadłe do prostej o równaniu x-y+4=0 .
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Styczna do funkcji i równania stycznych prostopadłych.

Post autor: radagast »

Enio pisze:
2. Wyznacz równanie wszystkich stycznych do wykresu funkcji f określonej wzorem f(x)= 2x^3 + 5x^2 + 3x + 1 które są prostopadłe do prostej o równaniu x-y+4=0 .
prostopadła do prostej o równaniu x-y+4=0 ma współczynnik kierunkowy -1.
No to ma równanie postaci y=-x+b, a pochodna funkcji f musi wynosić -1.
\(f(x)= 2x^3 + 5x^2 + 3x + 1\)
\(f'(x)=6x^2+10x+3=-1 \So x=-1\ \vee \ x=- \frac{2}{3}\)

\(f(-1)= 1\) czyli jeden punkt styczności to (-1,1).
Styczna przechodzi przez punkt styczności stąd \(1=1+b \So b=0\).
Równanie jednej stycznej \(y=-x\)


\(f(- \frac{2}{3})= \frac{17}{27}\) czyli drugi punkt styczności to \((- \frac{2}{3},\frac{17}{27})\).
Styczna przechodzi przez punkt styczności stąd \(\frac{17}{27}= \frac{2}{3}+b \So -\frac{1}{27}\).
Równanie jednej stycznej \(y=-x- \frac{1}{27}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Wynik paskudny wiec na potwierdzenie obrazek:
ScreenHunter_214.jpg
ScreenHunter_214.jpg (18.75 KiB) Przejrzano 6475 razy
Enio
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 21 lut 2018, 19:09
Podziękowania: 1 raz

Re: Styczna do funkcji i równania stycznych prostopadłych.

Post autor: Enio »

radagast pisze:
Enio pisze:
2. Wyznacz równanie wszystkich stycznych do wykresu funkcji f określonej wzorem f(x)= 2x^3 + 5x^2 + 3x + 1 które są prostopadłe do prostej o równaniu x-y+4=0 .
prostopadła do prostej o równaniu x-y+4=0 ma współczynnik kierunkowy -1.
No to ma równanie postaci y=-x+b, a pochodna funkcji f musi wynosić -1.
\(f(x)= 2x^3 + 5x^2 + 3x + 1\)
\(f'(x)=6x^2+10x+3=-1 \So x=-1\ \vee \ x=- \frac{2}{3}\)

\(f(-1)= 1\) czyli jeden punkt styczności to (-1,1).
Styczna przechodzi przez punkt styczności stąd \(1=1+b \So b=0\).
Równanie jednej stycznej \(y=-x\)


\(f(- \frac{2}{3})= \frac{17}{27}\) czyli drugi punkt styczności to \((- \frac{2}{3},\frac{17}{27})\).
Styczna przechodzi przez punkt styczności stąd \(\frac{17}{27}= \frac{2}{3}+b \So -\frac{1}{27}\).
Równanie jednej stycznej \(y=-x- \frac{1}{27}\)
a szefie 1 dasz radę?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Styczna do funkcji i równania stycznych prostopadłych.

Post autor: radagast »

Enio pisze: a szefie 1 dasz radę?
Jutro.
Dziś tylko odpowiedź: \(m=- \frac{35}{4}\) oraz \(m=-2\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Styczna do funkcji i równania stycznych prostopadłych.

Post autor: radagast »

Enio pisze:1. Wyznacz wszystkie całkowite wartości parametru m, dla których prosta y=−5x+8 jest styczna do wykresu funkcji f określonej
wzorem f(x)= x^3 − 3x^2 + mx + 7 .
\(f(x)= x^3 − 3x^2 + mx + 7\)
\(f'(x)= 3x^2 − 6x + m\)
\(\left(x_0 ,y_0\right)\)- punkt styczności. Wtedy \(f'(x_0)=-5\), czyli \(3x_0^2 − 6x_0 + m=-5\) czyli \(m=-3x_0^2 +6x_0-5\)
Zarówno prosta , jak krzywa przechodzą przez punkt styczności, zatem
\(x_0^3 − 3x_0^2 + mx_0 + 7=-5x_0+8\) czyli \(x_0^3 − 3x_0^2 +( m+5)x_0 -1=0\)
co po podstawieniu wyznaczonego już \(m\) daje:
\(x_0^3 − 3x_0^2 +(-3x_0^2 +6x_0)x_0 -1=0\) czyli \(2x_0^3-3x_0^2+1=0\).
Rozwiązując to (nietrudne) równanie trzeciego stopnia otrzymuję \(x_0=1\ \vee \ x_0=- \frac{1}{2}\)
czyli \(m=-2\ \vee \ m=- \frac{35}{4}\)
Enio
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 21 lut 2018, 19:09
Podziękowania: 1 raz

Re: Styczna do funkcji i równania stycznych prostopadłych.

Post autor: Enio »

radagast pisze:
Enio pisze:1. Wyznacz wszystkie całkowite wartości parametru m, dla których prosta y=−5x+8 jest styczna do wykresu funkcji f określonej
wzorem f(x)= x^3 − 3x^2 + mx + 7 .
\(f(x)= x^3 − 3x^2 + mx + 7\)
\(f'(x)= 3x^2 − 6x + m\)
\(\left(x_0 ,y_0\right)\)- punkt styczności. Wtedy \(f'(x_0)=-5\), czyli \(3x_0^2 − 6x_0 + m=-5\) czyli \(m=-3x_0^2 +6x_0-5\)
Zarówno prosta , jak krzywa przechodzą przez punkt styczności, zatem
\(x_0^3 − 3x_0^2 + mx_0 + 7=-5x_0+8\) czyli \(x_0^3 − 3x_0^2 +( m+5)x_0 -1=0\)
co po podstawieniu wyznaczonego już \(m\) daje:
\(x_0^3 − 3x_0^2 +(-3x_0^2 +6x_0)x_0 -1=0\) czyli \(2x_0^3-3x_0^2+1=0\).
Rozwiązując to (nietrudne) równanie trzeciego stopnia otrzymuję \(x_0=1\ \vee \ x_0=- \frac{1}{2}\)
czyli \(m=-2\ \vee \ m=- \frac{35}{4}\)
Dziękuje !

czyli takie rozwiązanie :
f(x)= x^3 − 3x^2 + mx + 7
f'(x)= 3x^2 − 6x + m y=−5x+8 → a=−5
f'(x)=a 3x^2 − 6x + m=−5 3x2 − 6x + m+5=0
Δ=36−4*3(m+5)=−12m−24=−12(m+2)
Δ≥0 gdy m≥−2

jest błędne?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Styczna do funkcji i równania stycznych prostopadłych.

Post autor: radagast »

Daje błędny wynik. Np dla m=0 mamy:
ScreenHunter_215.jpg
ScreenHunter_215.jpg (29.66 KiB) Przejrzano 6448 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Natomiast moje rozwiązanie prezentuje się tak:
ScreenHunter_216.jpg
ScreenHunter_216.jpg (30.25 KiB) Przejrzano 6445 razy
czerwony wykres dla m=-2 ( styczność w punkcie o odciętej 1)
niebieski wykres dla m=-\(\frac{35}{4}\) ( styczność w punkcie o odciętej \(- \frac{1}{2}\))
ODPOWIEDZ