skala

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
milenkar90
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 09 gru 2016, 09:59
Podziękowania: 19 razy

skala

Post autor: milenkar90 »

Skala Richtera służy do określania siły trzęsień ziemi. Siła ta opisana jest wzorem SR(A)=logA, gdzie A w mikronach to maksymalna amplituda fali sejsmicznej.
a) Oblicz o ile wzrośnie siła trzęsienia Ziemi, jeśli amplituda A rośnie stukrotnie.
b) Wartość SR wzrosła o trzy jednostki. Jaki był wzrost amplitudy A?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: skala

Post autor: radagast »

milenkar90 pisze:Skala Richtera służy do określania siły trzęsień ziemi. Siła ta opisana jest wzorem SR(A)=logA, gdzie A w mikronach to maksymalna amplituda fali sejsmicznej.
a) Oblicz o ile wzrośnie siła trzęsienia Ziemi, jeśli amplituda A rośnie stukrotnie.
b) Wartość SR wzrosła o trzy jednostki. Jaki był wzrost amplitudy A?
a) \(\log 100A-\log A=\log \frac{100A}{A} =\log 100=2\)
b) \(3=\log \frac{B}{A} \So \frac{B}{A}=1000\)
ODPOWIEDZ