Otrzymałem polecenie wyprowadzenia tego wzoru:
D= MZ/VcNa
D - gęstość kryształu, Z – liczba cząsteczek (atomów) w komórce elementarnej, M – masa molowa, Na –
liczba Avogadro, Vc – objętość komórki elementarnej.
Nie mam bladego pojęcia o co chodzi wykładowcy, na zajęciach nie wyprowadzaliśmy tego wzoru. Wskazówkę jaką mi dał jest to, że nie różni się on od zwykłego wzoru na gęstość, i że w tym wzorze MZ/Na jest masą, Vc objętością. Jeżeli ktoś potrafi to zrobić prosiłbym o pomoc.
Pozdrawiam
Wyprowadzenie wzoru na gęstość kryształu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 05 lut 2018, 15:33
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
viewtopic.php?f=29&t=12617
pkt. 8
pkt. 8
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl