prawdopodobieństwo otrzymania iloczynu oczek = 12

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paj
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 mar 2010, 17:36

prawdopodobieństwo otrzymania iloczynu oczek = 12

Post autor: paj »

Treść zadania brzmi:

Rzucamy 2 razy sześcienną kostką do gry.
a) Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania iloczynu oczek równego 12
b) Opisz zdarzenie przeciwne do zdarzenia z pkt a) i oblicz jego prawdopodobieństwo.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Przy dwukrotnym rzucie kostką możemy otrzymać iloczyn równy 12, jeśli wyrzucimy 62, 26, 34, 43. Wszystkich możliwości jest \(6^2=36\)

a)
\(P(A)=\frac{4}{36}=\frac{1}{9}\)

b)
Zdarzenie przeciwne: B: "otrzymano iloczyn oczek różny od 12.

\(P(B)=1-P(A)=1-\frac{1}{9}=\frac{8}{9}\)
ODPOWIEDZ