Graniastosłupy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ania16177
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 sty 2016, 22:38

Graniastosłupy

Post autor: ania16177 »

Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o kacie \(\alpha\) i boku długości a leżącym na przeciw tego kąta. Przekątne ścian bocznych wychodzące z wierzchołka drugiego kąta ostrego podstawy tworzą również kąt \(\alpha\). Oblicz objętość graniastosłupa.

Z góry dziękuję za pomoc.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17554
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_191.jpg
ScreenHunter_191.jpg (19.2 KiB) Przejrzano 1396 razy
\(x=a\sin \alpha\)
\(y=a\cos \alpha\)
I teraz zastosujmy twierdzenie conusów dla trójkąta B'A'C.
Otrzymasz jedno równanie a jedną niewiadomą (h). Dasz radę ?
ODPOWIEDZ