termodynamika - bilans

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pawel540
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 31 sty 2018, 18:41
Płeć:

termodynamika - bilans

Post autor: pawel540 »

Cześć, dostałem następujące zadanie do zrobienia, mógłbym prosić o pomoc w rozwiązaniu?

Nadciśnienie dostarczanego gazu palnego wynosi pn=106 mmH2O, jego indywidualna stała gazowa R=430 J/(kgK) a ciepło spalania Wt=124,8 kJ/kg. Na skutek doprowadzenia i spalenia pewnej ilości tego gazu izolowany cieplnie układ wykonał pracę L=6 GJ i podwyższył swoją energię wewnętrzną o ΔU=11 GJ. Jakie jest zużycie gazu palnego V[m3] , jeśli temperatura gazu t=30 oC przy ciśnieniu atmosferycznym pb=975 hPa? Jaką kwotę Z zapłaci użytkownik, jeśli koszt 1m3 gazu palnego (w odniesieniu do warunków normalnych) wynosi k=2,2 zł/m3?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

A jakieś swoje pomysły :?: w końcu to twoje studiowanie a nie nasze :P
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ