Okręgi i jednokładność

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Okręgi i jednokładność

Post autor: Maturzysta2k18 »

Okrąg O1 ośrodku w punkcie (4,-2) jest styczny do osi OX. Okrąg ten przekształcono przez jednokładność o skali -3/2
i środku w punkcie P należącym do prostej x+2y=0. W ten sposób otrzymano okrąg O2. Podaj równanie okręgu O2 jeśli:
a) jest on styczny do osi OX
b) jest on styczny do osi OY


Dlaczego w obu przypadkach należy podać dwie odpowiedzi?
Promienie są te same - równe 9, ale są po 2 różne środki do a i b : a) (-6,3) ; (6,-3), b) (-3, 3/2) ; (3, -3/2)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Okręgi i jednokładność

Post autor: kerajs »

Maturzysta2k18 pisze: Promienie są te same - równe 9
Raczej 3
Maturzysta2k18 pisze: Dlaczego w obu przypadkach należy podać dwie odpowiedzi?
Bo w obu przypadkach istnieją po dwa okręgi mogące być obrazami przekształcanego okręgu.
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Post autor: Maturzysta2k18 »

Faktycznie, r = 3 :D
A czy mógłbyś proszę pokazać mi, w którym momencie należy wyznaczyć drugie równanie okręgu? Bo nie wiem gdzie tam to wcisnąć, czy może jakaś wartość bezwzględna jest gdzieś do wsadzenia?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

Jeśli okrąg ma być styczny do osi OX i ma mieć promień \(r=3\), to jego środek jest w punkcie \(S(a,3)\) lub \(S(a,-3)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

@Maturysta2k18 Masz rację. Jest jedna odpowiedź.
ScreenHunter_176.jpg
ScreenHunter_176.jpg (36.06 KiB) Przejrzano 1334 razy
Ten czerwony okrąg jest jednokładny w skali \(\frac{3}{2}\), a nie \(-\frac{3}{2}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A nie , dobrze !! środek jednokładności nie musi być (0,0) ! On tylko leży na prostej \(y=\frac{-1}{2} x\). Rzeczywiście oba są dobre.
ScreenHunter_177.jpg
ScreenHunter_177.jpg (28.69 KiB) Przejrzano 1326 razy
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Post autor: Maturzysta2k18 »

Chyba nie bardzo rozumiem skąd bierze się rozwiązanie tego zadania :/ czy mógłby ktoś rozpisać to algebraicznie?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Eresh Ci to bardzo ładnie wczoraj napisała
1) Na podstawie skali jednokładności wnioskujemy, że promień otrzymanego okręgu to 3 ,bo \(2 \cdot |- \frac{3}{2} |=3\)
2) szukamy teraz okręgów o promieniu 3, stycznych do OX, których środek leży na prostej \(y=-2x\).
ODPOWIEDZ