Oblicz sumę ciągów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Student102
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 25 sty 2018, 23:36
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz sumę ciągów

Post autor: Student102 »

Proszę o pomoc w zadaniu
Oblicz sumę ciągów
3+5+7 +(2n+1)

5+9+13+ (4n+1)
Bardzo proszę o pomoc
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Oblicz sumę ciągów

Post autor: eresh »

Student102 pisze:Proszę o pomoc w zadaniu
Oblicz sumę ciągów
3+5+7 +(2n+1)
5+9+13+ (4n+1)
Bardzo proszę o pomoc

\(a_1=3\\
a_2=5\\
r=2\\
S_n=\frac{3+2n+1}{2}\cdot n=\frac{4+2n}{2}\cdot n=(2+n)n\)



\(a_1=5\\
a_2=9\\
r=4\\
S_{n}=\frac{5+4n+1}{2}\cdot n=\frac{6+4n}{2}\cdot n=(3+2n)n\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Student102
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 25 sty 2018, 23:36
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Student102 »

Dziękuję za pomoc :D :D :D
Student102
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 25 sty 2018, 23:36
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Student102 »

Witam
Czy mógłbym prosić o wytłumaczenie tego skąd wziął się wynik np w pierwszym przykładzie 4 skraca się z mianownikiem 2 i zostaje po skróceniu 2 i co z tą dwójką w wyniku jej nie ma jest tylko 2n
Bardzo prosiłbym o wytłumaczenie jak wziął się ten wynik :D
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

Student102 pisze:Witam
Czy mógłbym prosić o wytłumaczenie tego skąd wziął się wynik np w pierwszym przykładzie 4 skraca się z mianownikiem 2 i zostaje po skróceniu 2 i co z tą dwójką w wyniku jej nie ma jest tylko 2n
Bardzo prosiłbym o wytłumaczenie jak wziął się ten wynik :D
\(\frac{4+2n}{2}\cdot n=\frac{2(2+n)}{2}\cdot n=(2+n)n\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ