Wyznaczanie przyśpieszenia punktu fali

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Todys98
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 23 sty 2018, 23:52
Płeć:

Wyznaczanie przyśpieszenia punktu fali

Post autor: Todys98 »

Mam problem z zadaniem z którym męczę się od paru dni. Otóż treść jest taka: Równanie drgań ma postać \(y(t)=A \sin (\omega t)\). Mamy wyznaczyć przyśpieszenie punktu (?) w odległości "d" po upłynięciu czasu \(\Delta t\). Przy czym wskazówki które dostałem wyglądają aby najpierw równanie podstawowe ze zmienną t uzależnić od t i x, a następnie od d i x, po czym skorzystać z własności \(\frac{d^2 y}{d t^2} = a\). Wzór wyprowadziłem następująco i nie wiem co dalej \(\frac{d^2 y}{d t^2} = -A \omega ^2 \sin (kd - \omega \Delta t)\). Za pomoc z góry dziękuję.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Todys98
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 23 sty 2018, 23:52
Płeć:

Post autor: Todys98 »

Czyli równanie które podałem jest rozwiązaniem zadania?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Nie wiem skąd ci się wziął końcowy wzór , przecież różniczkujesz sam sinus ale pewnie źle przepisałeś treść tak jak i w tym poprzednim poście.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Todys98
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 23 sty 2018, 23:52
Płeć:

Re: Wyznaczanie przyśpieszenia punktu fali

Post autor: Todys98 »

Treść jest jak najbardziej poprawna, ostatni wzór sam rozpisałem
ODPOWIEDZ