Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu zadania :
Dlaczego gorąca herbata w termosie przez długi czas pozostaje gorąca ?
i drugie zadanie :
oblicz ile ciepła odda do otoczenia 20 kg wody o temp. 0% jeśli zamieni się w lód o tej samej temp.
Fizyka zadanie o termosie i o lodzie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Termos składa się z dwóch naczyń, wewnętrznego i zewnętrznego, rozdzielonych warstwą izolacyjną. Izolacja ma niską przewodność cieplną więc przenikanie ciepła od naczynia wewnętrznego (o temperaturze gorącej cieczy) do naczynia zewnętrznego (o niższej temperaturze otoczenia) jest bardzo spowolnione.
2)
\(Q=mL\)
gdzie L to ciepło krzepnięcia wody (topnienia lodu)
L=340 000 J/kg
2)
\(Q=mL\)
gdzie L to ciepło krzepnięcia wody (topnienia lodu)
L=340 000 J/kg
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Termos to naczynie Dewara ze ściankami przedzielonymi próżnią a ta ma znikomą przewodność cieplną, ciepło ucieka głownie tam gdzie jest korek i poprzez promieniowanie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl