Witam ! Proszę o jakąkolwiek pomoc do zadań , gdyż kompletnie nie mam pojęcia od czego zacząć Wiem ,że w zadaniu 2 na pewno trzeba rozbić układy na 3 różne , ale jak wyliczyć tą prędkość ?
Zadania w załączniku , z góry baardzo dziękuję za wszelkie wskazówki
Dynamika zadania.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Kolego, pierwsze dwa zadania są na poziomie szkoły średniej
1. II zasada dynamiki: \(F_w = ma = F - \mu G\), z tego wyznaczysz przyspieszenie, które podstawisz do wzoru na prędkość \(v = at\)
2. "pomiń poślizg" = czy tzn., że lina nie ślizga się tylko obraca krążek jeśli tak, to oprócz II zasady dla ruchu postępowego ciężarków:
\(F_1 = N_1 - G_1\),
\(F_2 = G_2 - N_2\)
należy też zastosować ją dla ruchu obrotowego bloczka:
\(M = I\epsilon\)
czyli rozwiązać układ r-N:
\(ma = N_1 - mg\)
\(3ma = 3mg - N_2\)
\((N_2 - N_1)R= \frac{1}{2} mR^2\epsilon\)
pamiętając o związku pomiędzy przyspieszeniem liniowym a kątowym:
\(a = R\epsilon\)
jak juz będziesz miał przyspieszenie liniowe ciężarków to dalej tak jak w zadaniu 1
czyli \(v = at\), gdzie czas znajdziesz ze wzoru na wysokość = droga w ruchu jednostajnie zm. przyspieszonym \(h = \frac{at^2}{2}\)
1. II zasada dynamiki: \(F_w = ma = F - \mu G\), z tego wyznaczysz przyspieszenie, które podstawisz do wzoru na prędkość \(v = at\)
2. "pomiń poślizg" = czy tzn., że lina nie ślizga się tylko obraca krążek jeśli tak, to oprócz II zasady dla ruchu postępowego ciężarków:
\(F_1 = N_1 - G_1\),
\(F_2 = G_2 - N_2\)
należy też zastosować ją dla ruchu obrotowego bloczka:
\(M = I\epsilon\)
czyli rozwiązać układ r-N:
\(ma = N_1 - mg\)
\(3ma = 3mg - N_2\)
\((N_2 - N_1)R= \frac{1}{2} mR^2\epsilon\)
pamiętając o związku pomiędzy przyspieszeniem liniowym a kątowym:
\(a = R\epsilon\)
jak juz będziesz miał przyspieszenie liniowe ciężarków to dalej tak jak w zadaniu 1
czyli \(v = at\), gdzie czas znajdziesz ze wzoru na wysokość = droga w ruchu jednostajnie zm. przyspieszonym \(h = \frac{at^2}{2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Wystarczy ZZPędu.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
wektorowo: \(Mv = Mv_1+ mv_2\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl