Funkcja liniowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Layla248
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 03 mar 2010, 18:48
Podziękowania: 4 razy

Funkcja liniowa

Post autor: Layla248 »

pomóżcie:
dla jakich wartości a,b funkcja y=ax+b:
a)nie ma miejsc zerowych
b)ma nieskończenie wiele miejsc zerowych?

jak to rozpoznać?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a) Nie ma miejsc zerowych jak wykres jest równoległy do osi OX czyli funkcja jest postaci y=b, czyli \(a=0\) i \(b \neq 0\)
b) Ma nieskończenie wiele miejsc zerowych jak wykres pokrywa się z osią OX czyli funkcja jest postaci y=0, czyli a=0 i b=0
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ