Długość odcinka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
angela128
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 227
Rejestracja: 07 wrz 2010, 18:32
Podziękowania: 91 razy

Długość odcinka

Post autor: angela128 »

Na trójkącie ABC w którym |BC|=a, \(| \angle ABC|= \alpha i | \angle ACB|= \beta\) opisano okrąg. Dwusieczna kąta A przecina okrąg w punkcie K. Oblicz długość odcinka AK. (Ma wyjść |AK|= \(\frac{acos \frac{ \alpha - \beta }{2} }{sin( \alpha + \beta )}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Dwukrotne zastosowanie twierdzenia sinusów da pożądany efekt.
angela128
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 227
Rejestracja: 07 wrz 2010, 18:32
Podziękowania: 91 razy

Post autor: angela128 »

Nie wychodzi ten wynik przy zastosowaniu twierdzenia sinusów. Jakby wychodził to bym nie prosiła o pomoc
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A mi wychodzi :)
Na początek obrazek (być może potem go uzupełnię):
ScreenHunter_019.jpg
ScreenHunter_019.jpg (12.96 KiB) Przejrzano 1348 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Teraz z tw sinusów dla trójkąta ABC policz \(b=|AC|\). Właściwie potrzebny będzie tylko iloraz \(\frac{b}{\sin \alpha }\).
Napisz co Ci wyszło to powiem co dalej.
ODPOWIEDZ