Mikroekonomia współczesna - zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Cinkciarz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 sty 2018, 19:43
Płeć:

Mikroekonomia współczesna - zadania

Post autor: Cinkciarz »

Witam, jestem w stanie zaoferować 50 złotych za rozwiązanie 11 prostych zadań z mikroekonomii, do dnia jutrzejszego. Mam nadzieję, że ktoś się skusi. :)

Kontakt przez maila: luki.karabin@wp.pl....

Oto pierwsze 5 zadań

Zadanie I
Student ma w sesji dwa egzaminy 1 i 2. W ciągu tego samego czasu może przeczytać 40 stron podręcznika przedmiotu 1 i 30 stron podręcznika przedmiotu 2, albo odpowiednio 30 i 60 stron.
Narysuj linię ograniczenia „budżetowego” studenta.
Ile stron podręcznika do przedmiotu 1 przeczytałby ten student gdyby dysponował dwa razy dłuższym czasem i cały ten czas poświęcił na czytanie tylko tego jednego podręcznika?

Zadanie II
Konsument konsumuje dwa dobra 1 i 2. Zbiór koszyków konsumpcyjnych obojętnych temu konsumentowi jest zbiorem takich koszyków, że x1 ≥ 0 i x2 ≥ 0 i x_2=24-2√(x_1 )
Narysuj krzywą obojętności konsumenta.
Napisz „prawda” lub „fałsz” przy następujących stwierdzeniach:
(9,18) ≻ (16,16)
(9,18) ∼ (16,16)
(9,18) ≼ (16,16)
(9,18) ≽ (16,16)
(9,18) ≺ (16,16)

Zadanie III
Funkcja użyteczności konsumenta dana jest wzorem U(x1,x2) = x1 x2
Konsument był zadowolony z koszyka (20,10), jednak jego konsumpcja dobra 1 została zmniejszona do 5 jednostek. O ile konsument zwiększy spożycie dobra 2 by poziom jego zadowolenia pozostał taki sam?
Jakie jest nachylenie krzywej obojętności konsumenta w punkcie (x_1,x_2 )?
Napisz równanie krzywej obojętności konsumenta przechodzącej przez punkt (20,10).

Zadanie IV
Konsument ma funkcję użyteczności U(x1,x2) = (x1 + 2) (x2 +6). Załóżmy, że p1 = p2 = 1, natomiast dochód konsumenta wynosi 10.
Jaki dostępny konsumentowi koszyk dóbr daje mu największą użyteczność?

Zadanie V
Konsument ma funkcję użyteczności jak w zadaniu III. Wyznacz funkcję jego popytu na dobro 1 i dobro 2 zakładając, że ceny wynoszą p1 i p2 a dochód m.

Oraz kolejne 6 zadań

Zadanie I
Jeśli konsument wydaje cały dochód na dobro 1 to może kupić 16 jednostek tego dobra, jeśli konsumuje tylko dobro 2 może sobie pozwolić na kupno 8 jednostek tego dobra.
1. Narysuj linię budżetową tego konsumenta.
2. Napisz równanie budżetowe, które sugeruje Ci narysowana linia przy cenie dobra 1 równe 1.

Zadanie II
Konsument konsumuje dwa dobra 1 i 2. Zbiór koszyków konsumpcyjnych obojętnych temu konsumentowi jest zbiorem takich koszyków, że x1 ≥ 0 i x2 ≥ 0 i x_2=24-4√(x_1 )
Narysuj krzywą obojętności konsumenta.
Napisz „prawda” lub „fałsz” przy następujących stwierdzeniach:
(4,16) ≻ (16,8)
(4,16) ∼ (16,8)
(4,16) ≼ (16,8)
(4,16) ≽ (16,8)
(4,16) ≺ (16,8)

Zadanie III
Funkcja użyteczności konsumenta dana jest wzorem U(x1,x2) = (x1 +2) (x2 + 6)
1. Konsument był zadowolony z koszyka (7,2), jednak jego konsumpcja dobra 1 została zmniejszona do 2 jednostek. O ile konsument zwiększy spożycie dobra 2 by poziom jego zadowolenia pozostał taki sam?

Zadnie IV
Zakładając że konsument ma krzywą obojętności w postaci U(x1,x2)=(x1 x2) (x2+6)
Jakie jest nachylenie krzywej obojętności konsumenta w punkcie (x1 x2)?

Zadanie V
Konsument ma funkcję użyteczności U(x1,x2) = x1 x2. Załóżmy, że p1 = p2 = 1, natomiast dochód konsumenta wynosi 40.
Jaki dostępny konsumentowi koszyk dóbr daje mu największą użyteczność?

Zadanie VI
Bazując na danych z zdania V napisz równanie krzywej obojętności na której leży punkt dający konsumentowi najwyższą użyteczność.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

A znasz chociaż prawo popytu i podaży ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ