okresl wzajemne polozenie 2 okregow

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
adrian576
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 14 mar 2010, 15:52

okresl wzajemne polozenie 2 okregow

Post autor: adrian576 »

\(o:(x-2)^2+(y+1)^2=4\) \(k:(x+3)^2+(y-5)^2=12\) jak to rozwiazac????
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Środek pierwszego A = (2 , -1) i promień r = 2
Środek drugiego B = (-3 ,5) i promień R = pierw.12 = 2 pierw.3
Odległość środków |AB| = pierw.(25+36)=pierw.61 to jest około 7,81
R+r =2 pierw.3 + 2 = 2(1+pierw.3) to jest około 5,46
Okręgi są rozłączne,odległość ich środków jest większa od sumy promieni.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
adrian576
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 14 mar 2010, 15:52

Post autor: adrian576 »

a skąd wziąłeś odl. srodkow okregow?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

A znasz wzór na długość odcinka?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
adrian576
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 14 mar 2010, 15:52

Post autor: adrian576 »

zero....
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Co zero?
Poszukaj w książce wzoru na długość odcinka i podstaw współrzędne środków okręgów.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
adrian576
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 14 mar 2010, 15:52

Post autor: adrian576 »

to ten? \(|AB|= \sqrt{(x_b-x_a)^2+(y_b-y_a)^2}\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

zgadza sie
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ