1. Oblicz napięcie U lampy rentgenowskiej, jeżeli fotony promieniowania tej lampy mają pędy nie większe od p=80 keV/c.
2. Pęd fotonu rozproszonego w zjawisku Comptona jest k=2 razy mniejszy od pędu elektronu. Oblicz kąt \(\theta\) rozproszonego fotonu, jeżeli prędkość elektronu tworzy kąt \(\alpha\)=20 \(^\circ\) z kierunkiem padającego fotonu. Ile n razy wzrosła długość fali fotonu?
Zadanie 1 rozwiązałem tak:
https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5A59C477
Do drugiego zadania w ogóle nie wiem jak się zabrać. Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć czy dobrze zrobiłem zadanie 1 i jak się zabrać za zadanie 2.
Z góry dzięki.
Fotony
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1. pc = eU energię masz już w elektronowoltach więc wystarczy podzielić przez c i przez e
U = 80 kV
2. musisz zastosować ZZPędu i ZZEnergii w dwóch wymiarach lub gotowy wzór na komptonowską długosć fali, który znajdziesz w podręczniku
U = 80 kV
2. musisz zastosować ZZPędu i ZZEnergii w dwóch wymiarach lub gotowy wzór na komptonowską długosć fali, który znajdziesz w podręczniku
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl