funkcja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paullka26
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 04 sty 2010, 21:10

funkcja

Post autor: paullka26 »

Wskaż równanie osi symetrii paraboli określonej równaniem y = −x do kwadratu + 4x −11.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Narysuj tę parabolę i zobaczysz ,że x wierzchołka =-b/(2a) =-4/(-2) = 2
Równanie osi symetrii paraboli : x = 2
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ