Wyznacz granicę funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paszko1983
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 10 sty 2018, 11:25
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Wyznacz granicę funkcji

Post autor: paszko1983 »

Obrazek
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

a) \(\Lim_{x\to 2 } \frac{x^2-4}{x-2}= \Lim_{x\to 2 } \frac{(x-2)(x+2)}{x-2}= \Lim_{x\to 2 } x+2=4\)
b) \(\Lim_{x\to 0 } \frac{ \sqrt{1+x}-1 }{x}=\Lim_{x\to 0 } \frac{ \sqrt{1+x}-1 }{x} \cdot \frac{\sqrt{1+x}+1}{\sqrt{1+x}+1} =\Lim_{x\to 0 } \frac{1+x-1}{x(\sqrt{1+x}+1)} =\Lim_{x\to 0 } \frac{1}{\sqrt{1+x}+1} = \frac{1}{2}\)
ODPOWIEDZ