unitarne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
milenkar90
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 09 gru 2016, 09:59
Podziękowania: 19 razy

unitarne

Post autor: milenkar90 »

Proszę o pomoc w takim zadaniu:
(X,<,>) przestrzeń unitarna, T:\(X\rightarrow X\) liniowe.
Sprawdzić, że T unitarne \(\leftrightarrow \forall_{x \in X} || TX || = || X ||\)
milenkar90
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 09 gru 2016, 09:59
Podziękowania: 19 razy

Post autor: milenkar90 »

a def mam taką:
\((X, \left\langle \right\rangle)\) przestrzeń Hilberta, \(T: X \rightarrow X\) operator liniowy, ciągły:
\(T-unitarny \Leftrightarrow TT^*=T^*T=Id\) (są normalne).
ODPOWIEDZ