Magnetyzm.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Famire
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 08 paź 2017, 13:29
Płeć:

Magnetyzm.

Post autor: Famire »

Zad. 11
W jednorodnym poziomym polu magnetycznym o indukcji \(B=0,01T\) wisi poziomo na dwóch niciach przewodnik prostoliniowy o długości \(l=1m\) i masie \(m=0,1kg\) (patrz rysunek). O ile zmieni się naciąg nici, jeżeli przez przewodnik popłynie prąd o natężeniu \(I=2A\)? Odpowiedź uzasadnij odpowiednim rysunkiem i obliczeniami.

Obrazek

No to początkowo, według sytuacji na rysunku mamy.
\(F_N=F_g\)
\(F_N=m*g\)
\(F_N=0,1*10=1N\)

I teraz przypadek, kiedy płynie prąd.
Obrazek
I na podstawie tego rysunku, tak jak poniżej rozkładają się siły.
Obrazek
Czyli:
\(F_w=F_N-F_g\)
\(F_ed=F_N-F_g\)
\(B*I*l=F_N-m*g\)
\(0,01*2*1=F_N-0,1*10\)
\(0,02=F_N-1\)
\(0,02+1=F_N\)
\(F_N=1,02N\)
Odpowiedź: Naciąg nici zwiększy się o \(0,02N\)
A Wy, jak myślicie? Tak to trzeba było obliczyć, czy inaczej?
Famire
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 08 paź 2017, 13:29
Płeć:

Post autor: Famire »

Nieaktualne, znalazłem błąd w swoim rozumowaniu.
Równanie dla drugiej sytuacji, powinno wyglądać \(F_N=F_g+F_e-d\)
Famire
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 08 paź 2017, 13:29
Płeć:

Post autor: Famire »

Bez "-d".
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Ostatni rysunek masz zły i r-nie też, pamiętaj, że to są wektory :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ