Grawitacja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
PietrekPietrek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 23 gru 2017, 18:33
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Grawitacja

Post autor: PietrekPietrek »

Cześć, mam problem z kilkoma zadaniami z grawitacji. Mógłby ktoś objaśnić? :p

1. Oblicz promień orbity okołoziemskiej satelity stacjonarnego. Dane: g – przyspieszenie ziemskie, Rz promień Ziemi, Tz – okres obrotu Ziemi wokół własnej osi.

2. Jaką pracę należy wykonać, aby przenieść ciało z powierzchni Ziemi na wysokość równą promieniowi ziemskiemu Rz?
Dane: m – masa ciała, g – przyspieszenie ziemskie, Rz – promień Ziemi.

3. Satelita o masie m porusza się po orbicie kołowej o promieniu r1 wokół Ziemi. Jaką pracę muszą wykonać silniki satelity, aby przenieść go na orbitę o promieniu r2 > r1 ? Oblicz prędkość satelity oraz jego całkowitą energię mechaniczną na każdej z orbit.
Jakubusso
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 19 lis 2017, 15:12
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Jakubusso »

1. Zacznij od przyrównania siły grawitacji działającej na satelitę do siły dośrodkowej w ruchu po okręgu tej satelity. Masa satelity się wytrzaska. Możemy wyznaczyc promień tej satelity. Niewiadomą jest jeszcze masa ziemi ale możemy ją wyciągnąć ze wzoru g=GMz/Rz^2. Prędkość kątowa satelity musi być rowna prędkości kątowej obrotu ziemi bo satelita jest stacjonarna. Z tego związku zapiszesz prędkość liniową satelity za pomocą Rz i Tz. Jak nadal nie wiesz to pisz. Muszę sie nauczyć pisania w tym latexie.
Jakubusso
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 19 lis 2017, 15:12
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Jakubusso »

2. Praca wykonana jest równa różnicy energii potencjalnej grawitacji w odległości Rz i 2Rz. Korzystasz ze wzoru na energie potencjalną w danej odleglosci: E=-GMzm/r. Mz jak powyzej wyznaczasz ze wzoru g=GMz/Rz^2.

PS: post pod postem bo nie widzę opcji edytuj.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Przed pisaniem tutaj czegokolwiek zapoznajcie się najpierw z tym: viewtopic.php?f=29&t=12617 obaj :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
PietrekPietrek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 23 gru 2017, 18:33
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: PietrekPietrek »

@Jakubusso

Wielkie Dzięki za pomoc. Z Twoimi radami udało mi się zrobić zadanie 2. Mam nadzieję że dobrze:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/f7542bc1277dd772

Natomiast z pierwszym zadaniem utknąłem w miejscu wyznaczania prędkości...

https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/c728753caea20101

@korki_fizyka

To mój pierwszy post i nie wiedziałem o istnieniu tego regulaminu, następnym razem się zastosuję.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Prędkość w ruchu jednostajnym po okręgu \(v = \frac{2 \pi R}{T}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
PietrekPietrek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 23 gru 2017, 18:33
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Grawitacja

Post autor: PietrekPietrek »

Ale jak to obliczyć skoro nie mam V ani R?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Nie obliczyć tylko podstawić do tego co w fotosiku i przekształcić.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Jakubusso
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 19 lis 2017, 15:12
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Jakubusso »

Pozatym w tym drugim zadaniu korzystasz źle ze wzoru. Poprawne jest
\(g=\frac{GM}{r^2}\)
To jest istotny fakt w fizyce! Przyspieszenie grawitacyjne ciała w polu grawitacyjnym nie zależy od masy tego ciała!!!
PietrekPietrek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 23 gru 2017, 18:33
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re:

Post autor: PietrekPietrek »

korki_fizyka pisze:Nie obliczyć tylko podstawić do tego co w fotosiku i przekształcić.
Mógłbyś przedstawić jak to trzeba obliczyć, ponieważ nie jestem pewny o co w tym chodzi.
Jakubusso pisze:Pozatym w tym drugim zadaniu korzystasz źle ze wzoru. Poprawne jest
g=GMr2
To jest istotny fakt w fizyce! Przyspieszenie grawitacyjne ciała w polu grawitacyjnym nie zależy od masy tego ciała!!!
ok, poprawione: https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/13cb2d01da31ef92
Teraz jest ok?

No i pytanie jeszcze czy mógłby ktoś pomóc także z 3 zadaniem? :p
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

3. przecież w zadaniu masz wskazówkę musisz policzyć energię na każdej z orbit i odjąć
\(W = \Delta E\) gdzie \(E = E_k + E_p\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
PietrekPietrek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 23 gru 2017, 18:33
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: PietrekPietrek »

Ale jak to, przecież kolega wyżej pisał że praca jest równa różnicy energii potencjalnej grawitacji. A Ty teraz piszesz o energii mechanicznej. Nie rozumiem :/.
Jakubusso
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 19 lis 2017, 15:12
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Jakubusso »

W drugim zadaniu chodziło tylko o to, że satelite przemieszczamy z jednej orbity na drugą. Teraz masz uwzględnić jej ruch po orbicie, to znaczy równieź jej energie kinetyczną. W tym zadaniu całkowita energia mechaniczna to właśnie suma energi potencjalnej i kinetycznej.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

PietrekPietrek pisze:Ale jak to, przecież kolega wyżej pisał że praca jest równa różnicy energii potencjalnej grawitacji. A Ty teraz piszesz o energii mechanicznej. Nie rozumiem :/.
a energia potencjalna siły ciężkości to nie jest energia mechaniczna :?: :!:
a skoro satelita się porusza to ma jeszcze energię kinetyczna, zajrzyj do podręcznika :lol:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ