część kwadratu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

część kwadratu

Post autor: snowinska91 »

Bok kwadratu opisanego na okręgu ma długość 12. Oblicz, jaką część jego pola zajmuje kwadrat wpisany w ten okrąg.
Załączniki
zsa.jpg
zsa.jpg (8.63 KiB) Przejrzano 1693 razy
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Połowę.

-----------------
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie wierz mu.
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

Post autor: snowinska91 »

To jak to zrobić?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

kolejno:
1 Jaki jest promień okręgu ?
2 Jakie jest pole koła ?
3 Jaki jest bok kwadratu ?
4. Jakie jest pole kwadratu ?
5. Jaki jest iloraz pola kwadratu i pola koła ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Właściwie to jeżeli zaimek "jego" dotyczy kwadratu, a nie koła to kerajs ma rację.
A tak chyba jest, bo mowa o okręgu , a nie o kole.
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

Post autor: snowinska91 »

Mi wychodzi, że R=6, P dużego kw=144
a=\(6 \sqrt{2}\)
Pytanie czy dobrze?:)?
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

Post autor: snowinska91 »

I po policzeniu stosunku Pd/Pm=2 ?
ODPOWIEDZ