Pole równoległoboku
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pole równoległoboku
Dany jest równoległobok gdzie boki mają długość 12 i 15 cm. Kąt zawarty między podstawą a drugim bokiem wynosi 30 stopni . Wysokość opuszczona jest na podstawę AB. Oblicz pole?
Wysokość tego równoległoboku, opuszczona z wierzchołka D nazwałam DE.
Trójkąt prostokątny AED ma kąt ostry \(30^o\), jest więc połową trójkąta równobocznego, w którym bok to AD, gdzie |AD|=12cm, DE jest połową boku, a AE- wysokością.
\(|DE|=\frac{1}{2}|AD|=\frac{1}{2}\cdot12=6cm\)
Pole równoległoboku:
\(P=|AB|\cdot|DE|\\P=15\cdot6=90cm^2\)
Trójkąt prostokątny AED ma kąt ostry \(30^o\), jest więc połową trójkąta równobocznego, w którym bok to AD, gdzie |AD|=12cm, DE jest połową boku, a AE- wysokością.
\(|DE|=\frac{1}{2}|AD|=\frac{1}{2}\cdot12=6cm\)
Pole równoległoboku:
\(P=|AB|\cdot|DE|\\P=15\cdot6=90cm^2\)