Prawdopodobieństwo- monety

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo- monety

Post autor: wsl1993_ »

Darek ma w prawej kieszeni monety o wartości : 50 gr, 1 zł, 2 zł i 5 zł, a w lewej : 20 groszy, 50 groszy , 1 zł i 2 zł.
Oblicz prawdopodobieństwo że losowo wybrane dwie monety mają łączną wartość większą niż 2 zł jeśli:
a. obie monety zostały wyjęte z prawej kieszeni
b. obie monety zostaly wyjete z lewej kieszeni
c. darek wyjął po jednej monecie z każdej kieszeni.
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a) wypisz wszystkie możliwe losowania spełniające podany warunek np. 5+dowolna, 2+dowolna, a potem podziel przez wszystkie kombinacje 2 z 4
b) podobnie
c) tutaj mamy wariacje z powtórzeniami
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ