Tw. Sinusów w Oxy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Tw. Sinusów w Oxy

Post autor: poetaopole »

Dany jest trójkąt ABC, w którym A(0,0) i B(4,0). Wyznacz współrzędne wierzchołka C, jeżeli \(AC=4 \sqrt{2}\) i kąt \(ACB=30^ \circ\). Nie takie zadania już rozwiązywałem, a tutaj nawet nie umiem zrobić konstrukcji w układzie współrzędnych. Mogę prosić o pomoc? Narysowałem okrąg o promieniu BC, ale nie potrafię "zaczepić" konstrukcyjnie kąta ACB.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Mi się udało :)
ScreenHunter_1986.jpg
ScreenHunter_1986.jpg (19.5 KiB) Przejrzano 2054 razy
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

O Boże! To teraz wyjaśnij kolejne kroki, OK? Wiadomo, że zadanie ma 4 rozwiązania. Dwa są oczywiste, 2 kolejne trochę mniej...
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Oblicz kąt B z tw.sin.
\(\frac{AB}{sin30^o}= \frac{AC}{sin \angle B}\\ \frac{4}{ \frac{1}{2} }= \frac{4 \sqrt{2} }{sin \angle B}\\sin \angle B= \frac{ \sqrt{2} }{2}\;\;\;\;\;\;\; \So \;\;\;\;\; \angle B=45^o\)
Równania prostej BC i prostej AC napiszesz ,bo ich współczynnik kierunkowy jest tg kata prostej z dodatnią stroną OX.
\(\angle C=30^o\\ \angle B=45^o\\ \angle A=105^o\)
Współczynnik kierunkowy prostej BC
\(tg135^o=-tg45^o=-1\)
\(y=-x+b\;\;\;przez\;\;\;(4;0)\\0=-4+b\\b=4\\y=-x+4\)
Współczynnik kierunkowy prostej AC
\(tg105^o=-ctg15^o=-2-\sqrt{3}\)
Prosta przechodzi przez (0;0)
\(y=(-2- \sqrt{3})x\)
Układ,z którego policzysz współrzędne C
\(\begin{cases} y=(-2- \sqrt{3})x\\y=-x+4 \end{cases}\)
Otrzymasz
\(C=(2-2 \sqrt{3}\;;\;2+2 \sqrt{3})\)
Przelicz,bo nie wiem czy nie mam błędu rachunkowego.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

poetaopole pisze:O Boże! To teraz wyjaśnij kolejne kroki, OK? Wiadomo, że zadanie ma 4 rozwiązania. Dwa są oczywiste, 2 kolejne trochę mniej...
1) kreślę okrąg o środku A i promieniu \(4 \sqrt{2}\)
2) punkt C' jest odległy od B o 8 i leży na osi OY (są takie dwa , oba dobre)
3) Kreślę okrąg opisany na ABC'
4) przecina on poprzedni okrąg w punkcie \(C_1\) oraz \(C_3\)
5) \(ABC_i\)jest szukanym trójkątem (\(i \in \left\{1,2,3,4 \right\}\))

oczywiście jest ich więcej ale to już wiesz. Liczbę rozwiązań i dowód poprawności konstrukcji pozostawię Tobie.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

Galen pisze: Otrzymasz
\(C=(2-2 \sqrt{3}\;;\;2+2 \sqrt{3})\)
Przelicz,bo nie wiem czy nie mam błędu rachunkowego.
To jest jeden. Są jeszcze co najmniej trzy.
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Rano się za to biorę... Dziękuję Wam za pomoc... najważniejsza była dla mnie konstrukcja tego trójkąta. Geometria analityczna to pestka.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: radagast »

radagast pisze: To jest jeden. Są jeszcze co najmniej trzy.
dokładnie trzy (razem cztery)
ScreenHunter_1989.jpg
ScreenHunter_1989.jpg (22.13 KiB) Przejrzano 2037 razy
Galen znalazł \(C_3\).
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Dowód poprawności konstrukcji? Widzę, że zbudowałaś tzw. trójkąt szczególny ABC' i ze środka jego przeciwprostokątnej poprowadziłaś opisany na nim okrąg. Pomóż mi zrozumieć, dlaczego ten okrąg wyznacza na początkowym okręgu o środku O(0,0) szukane punkty? .......... Chyba mam! Równość kątów wpisanych opartych na tym samym łuku??? :)
ef39
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 501
Rejestracja: 15 sie 2012, 21:03
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 275 razy

Re: Tw. Sinusów w Oxy

Post autor: ef39 »

Jesteś super Radagast , miło wypić poranną kawę oglądając twój rysunek, pozdrawiam :)
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

No to już chyba ef39 potwierdził moje spostrzeżenie PORANNĄ KAWĄ. Osobiście dokończyłem zadanie porównując wzory na pole trójkąta \(ABC\). Ładnie wyszła druga współrzędna poszukiwanego punktu. Pierwsza współrzędna to już trygonometria w trójkącie prostokątnym. Zadanie super, a niby z podręcznika Nowej Ery - tak krytykowanego przez nauczycieli, że same tam proste zadania są.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Tw. Sinusów w Oxy

Post autor: radagast »

A mnie w nocy dopadły wątpliwości na temat liczby rozwiązań. Myślę, że są jeszcze 4.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie, jednak nie. Tam jest powiedziane, że to AC ma mieć \(4 \sqrt{2}\), wiec tylko 4 rozwiązania.
ODPOWIEDZ