procenty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

procenty

Post autor: Ichigo0 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.\(\frac{2}{3}\) różnej od zera liczby a to 60% liczby b.Wobec tego ile jest równy iloraz \(\frac{a}{b}\) Próbowałam zrobić to zadanie ale wychodzi zły wynik: \(\frac{2}{3}a=60\%b \\ \\ \frac{2}{3}a= \frac{6}{10}b/\cdot10 \\ \\ \frac{20}{3}a=6b \\ \\ 10a=b \\ \\ \frac{a}{10a}= \frac{1}{10}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\frac{2}{3}a=\frac{6}{10}b\\
\frac{20}{3}a=6b\\
20a=18b\\
\frac{a}{b}=\frac{18}{20}\\
\frac{a}{b}=\frac{9}{10}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: procenty

Post autor: Ichigo0 »

Co jest źle w moim rozwiązaniu?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: procenty

Post autor: korki_fizyka »

Ichigo0 pisze: wychodzi zły wynik: \(\frac{2}{3}a=60\%b \\ \\ \frac{2}{3}a= \frac{6}{10}b/\cdot10 \\ \\ \frac{20}{3}a=6b \\ \\ \\ \\ \frac{a}{10a}= \frac{1}{10}\)
bo masz błąd \(10a \neq b\)
Ichigo0 pisze:Co jest źle w moim rozwiązaniu?
przekształcenie trzeciej linijki, jak pomnożysz obie strony przez 3, to dostaniesz 20a = 18b
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ