PRAWDOPODOBIEŃSTWO 3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

PRAWDOPODOBIEŃSTWO 3

Post autor: leszek23 »

W urnie znajdują się kule: 5 białych i 7 zielonych. Losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych, jeżeli:
a.) losowanie odbywa się bez zwracania
b.) losowanie odbywa się ze zwracaniem.

Znam odpowiedź tylko proszę o rozpisanie zadania.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(P(A)= \frac{ { 5\choose2 } }{ {12 \choose 2} }\)

\(P(B)= \frac{5 \cdot 4}{12!}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ