V i Pc graniastosłupa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
winiu98
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 gru 2017, 14:35
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

V i Pc graniastosłupa

Post autor: winiu98 »

Oblicz V i Pc graniastosłupa prawidłowego którego podstawą jest romb o przekątnych 12 i 14 a przekątna ściany bocznej jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2965
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(a= \sqrt{6^2+7^2} \\
h^2+a^2=(2a)^2\\
V= \frac{1}{2}d_1d_2h\\
P_C=2 ( \frac{1}{2}d_1d_2)+4(ah)\)
ODPOWIEDZ