Rozkład wielomianów

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kinia
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 09 lis 2008, 21:30

Rozkład wielomianów

Post autor: Kinia »

1. Rozłóż na czynniki wielomian W(x) wiedząc, że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
a)W(x)=x*3+4x*2+x-6 p=1
homosapiens
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 03 lis 2008, 17:50

Post autor: homosapiens »

najlepiej jest zastosować schemat Hornera albo podzielić X*3+4x*2+x-6:x-1
wyjdzie (x-1)(x*2+5x+6)=W(x) w drugim nawiasie masz funkcje kwadratową wiec liczysz delte. Pierwiastki to x=-3 i x=-2
wiec W(x)=(x-1)(x+3)(x+2)
Kinia
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 09 lis 2008, 21:30

Post autor: Kinia »

dzięki za pomoc:-)
ODPOWIEDZ