liczenie niepewnośći pomiaru 1 zadanko
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 lis 2017, 14:43
- Płeć:
liczenie niepewnośći pomiaru 1 zadanko
witam, mam do obliczenia niepewność pomiaru prędkości światła, którą wyliczyłam ze wzoru \(c= \frac{1}{ \sqrt{ \varepsilon \cdot u} }\) gdzie u jest stałą wynosząca \(4 \pi \cdot 10 \wedge (-7)\) a niepewnosc \(\varepsilon =0,63pF/m\) Bardzo prosze powiedzcie mi jak wyliczyc ta niepewnośc typu b krok po kroku
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Po pierwsze na tym forum wzory zapisuje się przy użyciu LaTeX'a, naucz się tego jeśli zamierzasz dalej z naszej pomocy korzystać: viewtopic.php?f=6&t=568
Po drugie, jak zapewne wiesz z lektury jakiegokolwiek podręcznika, niepewność typu B dotyczy niepewności wzorcowania czyli \(u(x) = \frac{\Delta x}{ \sqrt{3} }\).
Po trzecie prawidłowy wzór na szybkość światła w próżni wygląda tak: \(c= \frac{1}{ \sqrt{ \varepsilon_o \cdot \mu_o} }\)
Po drugie, jak zapewne wiesz z lektury jakiegokolwiek podręcznika, niepewność typu B dotyczy niepewności wzorcowania czyli \(u(x) = \frac{\Delta x}{ \sqrt{3} }\).
Po trzecie prawidłowy wzór na szybkość światła w próżni wygląda tak: \(c= \frac{1}{ \sqrt{ \varepsilon_o \cdot \mu_o} }\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 lis 2017, 14:43
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Można ją obliczyć np. metodą różniczki zupełnej.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl