Własności prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
losie0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 110
Rejestracja: 27 wrz 2009, 16:46

Własności prawdopodobieństwa

Post autor: losie0 »

Witam
Może ktoś mi pomóc z tym zadaniem???

Zdarzenia A i B są podzbiorami zbioru zdarzeń elementarnych\(\Omega\) pewnego doświadczenia losowego. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia\(A' \cap B\) , jeżeli prawdopodobieństwo zdarzeń \(A i A \cup B\) są równe 0,3 i 0,9.
Pozdrawiam
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

P(A U B) = P(A) + P(B) - P(A iloczyn B) --------------> 0,9 =0,3 +P(B)-P(A iloczyn B)---- >P(B)-P(A iloczyn B)=0,6
P(B)-P(A iloczyn B) = P(B \ A) =P(A' iloczyn B)
Mamy wzór
P(A' iloczyn B) =P(B) - P(A iloczyn B)=0,6
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
losie0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 110
Rejestracja: 27 wrz 2009, 16:46

Post autor: losie0 »

Dziękuje bardzo :)
ODPOWIEDZ