baterie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

baterie

Post autor: kate84 »

Żywotność określonego typu baterii suchych jest zwykle dystrybuowana średnio przez 600 dni i odchylenie standardowe 60 dni. Oczekuje się, że jakikolwiek ułamek tych akumulatorów przetrwa ponad 680 dni? Jakiej frakcji można by oczekiwać przed upływem 560 dni?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Poszukaj w tablicach rozkładu Gaussa N(600, 60) najpierw go normalizując. Czego tu nie rozumiesz, może tylko tego dziwnego języka ? To sztandarowe zadanie i setki tu podobnych już dawno rozwiązano, poszukaj.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Moge to tak rozwiazac?

\(P(X>680)=P( \frac{X-600}{60}>\frac{560-600}{60} )=...\)
\(P(X<560)=P( \frac{X-600}{60}<\frac{560-600}{60} )=...\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

sprawdzi mi to ktos?
ODPOWIEDZ