całki oznaczone

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lukaszkomorniczak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 09 paź 2017, 12:33
Płeć:

całki oznaczone

Post autor: lukaszkomorniczak »

Oblicz
\int_{-1}^{3} [x-2]dx
Ostatnio zmieniony 20 lis 2017, 20:39 przez lukaszkomorniczak, łącznie zmieniany 1 raz.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2965
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: całki oznaczone

Post autor: kerajs »

lukaszkomorniczak pisze:\(\int_{3}^{-1} [x-2]dx\)
\(= \frac{1}{2}x^2-2x|_3^{-1}=( \frac{(-1)^2}{2}-2(-1) ) -( \frac{3^2}{2}-2 \cdot 3 )=...\)

A może to całka z cechy z x-2 ?
ODPOWIEDZ