Kąty wpisane, środkowe i

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Iluminati91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 31 gru 2009, 16:31
Lokalizacja: Śląsk
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Kąty wpisane, środkowe i

Post autor: Iluminati91 »

1. W trójkącie prostokątnym z wierzchołka kąta prostego poprowadzono środkową. Na tej środkowej, jako na średnicy, zbudowano okrąg. Na jakie części zostały podzielone przez ten okrąg przyprostokątne trójkąta?
2. Długości cięciw AB, BC i CD są równe. Oblicz miarę kąta ACD.
Załączniki
zadanie 2
zadanie 2
IMG_20171119_215552_001_COVER.jpg (20.87 KiB) Przejrzano 1354 razy
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

1.
Okrąg połowi przyprostokątne.

2.
\(\angle BCE= \angle CBE= \frac{180^{\circ}-40^{\circ}}{2}=70^{\circ} \\
\angle BCA= \angle BAC= \frac{180^{\circ}-70^{\circ}}{2}=55^{\circ} \\
\angle ACD= \angle BCE-\angle BCA=15^{\circ}\)
Iluminati91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 31 gru 2009, 16:31
Lokalizacja: Śląsk
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Iluminati91 »

kerajs pisze:1.
Okrąg połowi przyprostokątne.
Mógłbyś proszę uzasadnić?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Kąty wpisane, środkowe i

Post autor: radagast »

ScreenHunter_1969.jpg
ScreenHunter_1969.jpg (9.73 KiB) Przejrzano 1329 razy
wystarczy narysować i zauważyć , że trójkąty BCO oraz ACO są równoramienne , bo... .Zatem...
ODPOWIEDZ