Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Igor99
Witam na forum
Posty: 4 Rejestracja: 14 lis 2017, 17:57
Płeć:
Post
autor: Igor99 » 14 lis 2017, 18:02
f(x)=3x^4-8x^3+6x^2-5, x \in <-1,2>
nie mam problemów, z obliczaniem ekstremów, tylko problem pojawia się na końcu z obliczeniem wartości max i min funkcji, nie wiem które liczby podstawić
kerajs
Fachowiec
Posty: 2963 Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:
Post
autor: kerajs » 14 lis 2017, 18:06
Bierzesz ekstrema (o ile są wyznaczone dla argumentów z zadanego przedziału) oraz wartości dla argumentów z końców zadanego przedziału i z nich wybierasz wartość największą i najmniejszą.
Igor99
Witam na forum
Posty: 4 Rejestracja: 14 lis 2017, 17:57
Płeć:
Post
autor: Igor99 » 14 lis 2017, 19:51
W tym przykładzie mam ekstrema 0 i 1
A wartości na końcach przedziału -1 i 2 czyli co podstawiam?
kerajs
Fachowiec
Posty: 2963 Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:
Post
autor: kerajs » 14 lis 2017, 20:07
Igor99 pisze: W tym przykładzie mam ekstrema 0 i 1
A wartości na końcach przedziału -1 i 2 czyli co podstawiam?
a) jesteś pewny że są dwa ekstrema?
b) ile wynosi f(-1), f(0) ,f(2) ?
Wartość najmniejszą i największą wybierasz z wyliczonych powyżej wartości.
Igor99
Witam na forum
Posty: 4 Rejestracja: 14 lis 2017, 17:57
Płeć:
Post
autor: Igor99 » 14 lis 2017, 20:24
Pochodna to 12x^3-24x^2+12x=0
12x przed nawias i mamy 2 ekstrema
kerajs
Fachowiec
Posty: 2963 Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:
Post
autor: kerajs » 14 lis 2017, 20:32
Igor99 pisze: Pochodna to 12x^3-24x^2+12x=0
12x przed nawias i mamy 2 ekstrema
\(12x(x-1)^2=0\)
Ja tu widzę tylko minimum dla
\(x=0\)
Igor99
Witam na forum
Posty: 4 Rejestracja: 14 lis 2017, 17:57
Płeć:
Post
autor: Igor99 » 14 lis 2017, 20:42
A to 12x nie będzie x=0? Czemu?
kerajs
Fachowiec
Posty: 2963 Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:
Post
autor: kerajs » 14 lis 2017, 21:58
Będzie. Przecież tak napisałem:
Ja tu widzę tylko minimum dla \(x=0\)